Saturday 23 January 2016

RESEPI : ADDICTED...CHOC CHIP COOKIES...

Assalammualaikum and hye semua..

Kalau sebut sahaja 'Tuan Anas Mikael'
Mesti semua orang tau kan!!
Drama Astro 104 tu..
Drama ini telah diadaptasi dari novel sudah lama berakhir pun..
Best sangat!! Watak 'Zya Zyra' a.k.a cik Ayu Maisarah sangat kelakar..
Siapa sangka, drama ini dapat menarik perhatian setiap golongan usia..

Mak, ayah saya.. Husband pun boleh layan tengok drama ini...
Macam tak percaya lak..
Paling best trademark!!
'Kalau awak jaga saya elok-elok, saya akan jaga awak elok-elok'
Sweet kan...
Haha...

Bukan nak cerita pasal sinopsis drama 'Tuan Anas Mikael' ini..
Sebenarnyaaa...
Disebabkan cerita ini, saya addicted sangat nak buat cookies...
Buat satu balang untuk husband..
Nak gak sweet mcm Tuan Anas Mikael dan Ayu Maisarah!!

Saya nak cari resepi yang senang, tak leceh..
Bahan-bahan simple sahaja..
Alhamdulilah...
Sudah banyak kali saya buat eksperimen cookies ini..
Resepi ini paling simple!
Yang penting choc chic cookies ini sedap dan rangup!!!

Resepi ini saya dapat dari
http://www.centercutcook.com/jumbo-chocolate-chip-cookies/

RESEPI CHOC CHIC COOKIES

Bahan A
3/4 cawan                               Butter, Suhu Bilik (Saya guna brand ANCHOR)
3/4 cawan                               Gula Perang @ Brown Sugar
1/2 cawan                               Gula Kastor
1 biji                                       Telur (Gred A)
1 teaspoon                              Esen Vanilla

Bahan B
2 1/4 cawan                            Tepung Gandum
2 teaspoons                             Tepung Jagung
1 teaspoon                               Baking Soda
1/2 teaspoon                            Garam

1 1/2 cawan                             Chocolate Chips (Saya guna brand Callebaut)

Cara membuatnya
1. Bahan B perlu diayak terlebih dulu. Kemudian asingkan.
2. Butter, Gula Perang, Gula Kastor hendaklah diputarkan menggunakan mixer sehingga creamy.
Kalau tak ada mixer, boleh juga gunakan senduk kayu sahaja.
Pastikan sehingga creamy.
Creamy maknanya gula dan butter itu menjadi sebati.
Dalam bahasa lain, gula dah hancur dalam butter.. Hehe
3. Kemudian, masukkan telur dan esen vanila, dan putar sehingga sebati.
4. Masukkan Bahan B, putar pada slow speed.
Sekadar untuk memastikan Bahan A dan B bergabung dengan sebati.
5. Setelah adunan siap, biarkan rehat untuk sementara.
Kalau nak buat cookies, seeloknya doh tersebut kena rehat dahulu.
Nak memastikan doh tersebut, sudah mesra @ sebati lah.
Supaya semasa bakar cookies tak ada la, besar ke, kecil ke, walaupun ukuran sama sahaja.
Biasanya saya rehatkan doh dalam 2 jam dalam fridge.
6. Selepas itu, doh tersebut dikuakan dalam fridge. Dibiarkan dalam suhu bilik.
Saya suka cookies yang kecil dan comel.
Biasanya saya akan gunakan 1 teaspoon sebagai ukuran.
Jaraknya lebih kurang 1 inci dalam loyang.
Kalau kawan-kawan suka cookies yang besar @ jumbo cookies.
Boleh juga gunakan ukuran scoop aiskrim yang kecil.
Jaranknya lebih kurang 2 inci dalam loyang.
Kenapa perlu jarak yang panjang, sebab apabila kita bakar, cookies ini akan berkembang.
7. Setelah siap, bakar cookies tersebut dalam suhu 150 degrees selama 13 ~ 15 minit.
Sebenarnya nak bakar cookies @ cake, ikut oven masing2.
Tak silap saya, semakin besar oven, semakin tinggi suhu yang diperlukan.
8. Oh yeah! Cookies dah ready.

Cookies yang kecil dan comel. Sekali ngap! Cepat habis..

#Note
Cookies itu jadi rangup! Sebab adanya tepung jagung..
Cookies itu jadi sedap! Sebab kita gunakan bahan-bahan ada value lah.
Cookies itu jadi cantik! Sebab kita rehatkan doh dulu before buat.

Cookies bertambah-tambah sedap!
Kalau kita buat dengan penuh kasih-sayang untuk orang tersayang...

Selamat mencuba kawan-kawan!


NORHAEN

1 comment: