Monday, 4 January 2016

RESEPI : SEDAPNYA TAU...AYAM MASAK LEMAK PECAL @ CEKUR..


Assalammualaikum dan hye semua..

Pernah tak masak lemak pecal @ cekur??
Lauk jawa tau!!
Favourite ayah saya..
Cekur susah nak dapat kat pasaraya...
Jadinya, ayah saya tanam cekur ini...

Biasanya ikan keli...
Disebabkan favourite ayah ini................
Mak geli dengan ikan keli...
Kami biasanya guna ikan pari bakar...
Bosan asyik makan ikan sahaja...
Cuba ayam pulak!
Hehe....

Ikan keli ke..Ikan pari ke...Ayam ke...
Bakar ke goreng pun boleh...
Ikut citarasa masing-masing...


RESEPI AYAM MASAK LEMAK PECAL @ CEKUR

BAHAN A
1/2 ekor              Ayam (Dipotong 6/8, ikut citarasa masing-masing)
1/2 inci                Halia
1/3 sudu besar    Garam
3 batang              Serai (Ketuk dengan lesung batu)
1/4 sudu besar     Kunyit serbuk

BAHAN B
5 biji                    Bawang merah
2 biji                    Bawang putih
1 inci                   Belacan bakar
3 inci                   Cekur, Daun cekur di potong halus.
7 biji                   Cili padi
3 cawan              Santan pekat
1/2 sudu besar    Garam
1 sudu besar       Gula


CARA-CARANYA

1. Semua bahan A digaul sehingga sebati, dan diperap dalam masa1 jam.
Kemudian ayam yang telah diperap, dibakar pada api yang kecil.
Untuk memastikan isi ayam masak dan boleh dimakan.

2. Bawang merah, bawang merah, belacan bakar, cekur dan cili padi,
ditumbuk dengan lesung batu sehingga lumat.
Memang pedih mata. Kalau nak senang, blender sahaja..

3.Masukkan santan di dalam periuk.
Masukkan juga bahan yang telah ditumbuk sehingga lumat..
Garam serta gula sekali..
Jangan lupa masukkan daun cekur sekali..
Boleh buat sayurnya...

4. Kacau perlahan-lahan santan tersebut pada api yang kecil.
Jangan sampai pecah santan..
Setelah mendidih, masukkan ayam yang telah dibakar.

5. Apabila ayam dan santan sudah mesra...
Jangan lupa tutup api..
Hehe...

Ok..
Sudah siap..
Senang kann....




# Note :
Mak saya pesan kalau masak santan.
Pastikan kacau perlahan-lahan pada api yang kecil dulu..
Untuk mengelakkan pecah santan....
Hehe..


NORHAEN

No comments:

Post a Comment