Thursday 4 August 2016

RESEPI : SIMPLE CHEESEKUT

Assalamualaikum..
Selamat Sejahtera..

Image result for bismillahirrahmanirrahim


Hai kawan semua..
Raya dah habis ni, tekak macam-macam nak makan..
Rasanya semua macam pahit saja..
Nak makan benda yang manis..

Disebabkan ada cheese cream, Brand Tatura kat dalam peti ais..
Saya nak buat dessert, tapi no bake..
Oven dah simpan dalam store..
Hehe..

Tetiba nak makan nak 'CHEESEKUT'..
Google punya google..
Saya printscreen, tapi lupa lak nama blognya..
Semua barang dah ada kat rumah..

Rupanya senang buat 'CHEESEKUT'
#luthfi_taufik cakap..
Pandai ibu buat kuih..
Hehe...


RESEPI
SIMPLE CHEESEKUT


250gm           cheese cream (Brand:Tatura) - guna lain pun tak apa..
1/2 tin            susu sejat manis (Brand:FN) - guna lain pun tak apa.
1 bungkus      cream cracker (Brand:Hup Seng) - guna 1/2 je - ikut selera u all..
1 kotak          full cream susu Dutch Lady @ air kopi @ air nescafe

Hiasan
Nestum
Milo

Cara membuatnya

1.   Putarkan cheese cream, saya guna hand mixer.
2.   Kemuadian, masukkan susu sejat manis. Putarkan lagi sehingga sebati.
3.   Rendam cream cracker dengan full cream susu Dutch Lady.
      Kalau tak ada susu Dutch Lady, guna air kopi ke air nescafe pun boleh..
4.  1st layer :-
Letakkan cream cracker yang direndam, kemudian letakkan cheese cream + susu sejat manis yang diputar sehingga sebati > hiasan - taburkan milo + nestum ikut citarasa sendiri.
5.  Ulang step ke 4 sehingga habis dan akhir sekali simpan kat dalam peti ais.

6.  Ok. Get ready to eat...




# Noteku :-
Cheesekut sedap dimakan time sejuk tau!
Selamat Mencuba...


#norhaenkitchen



No comments:

Post a Comment