Assalammualaikum kawan-kawan...
Sekarang ini tengah musim Shell Out la..Ocean Vanz la..
Saya tak pernah pergi sana...
Tengok gambar kat FB sahaja..
Itu pun macam terliur gak.
Dah ramai share resepi kat FB..
Gaya makan Shell Out and Ocean Hanz..
Tak perlu pinggan mangkuk untuk dihidangkan..
Hanya guna plastik sahaja..
Siapa pernah makan 'Nasi Ambang'???
Dulu kat kampung saya, bila ada kenduri tahlil ke..
Nasi Ambang adalah menu utama...
Nasi Ambang ini ikutkan jawa style..
Lauknya ada macam-macam...
Mesti ada sambal goreng kicap..
Serunding..Ikan masin...
Ayam masak kicap...
Semuanya diletakkan dalam 1 dulang..
Tanpa ada pinggan mangkuk termasuk nasi putih...
Sedapnyaaaa....
Cara menghidang 'Nasi Ambang' sama sahaja dengan menghidang seafood ini aka Shell Out!!
Ok.Hari ini saya nak kongsikan Resepi 'Shell Out'.
Resepi ikut selera saya, kawan-kawan boleh adjust ikut selera masing-masing.
1. KETAM SAMBAL BLACK PEPPER
8 ekor KETAM
1 biji BAWANG MERAH BESAR
7 biji BAWANG PUTIH
1/2 inci HALIA
4 senduk besar LADA BLENDER
2 senduk besar SOS BLACKPEPPER (Brand:Bumi Hijau)
1/2 senduk besar SOS CILI
1/2 sudu besar GARAM
2 sudu besar GULA
1/2 cawan AIR
a) Panaskan minyak masak. KETAM mesti digoreng dulu..Pastikan goreng sehingga garing.
Apabila warna kulitnya akan bertukar menjadi merah dan isinya juga nampak seperti kenyal menunjukkan KETAM sudah boleh diangkat dan toskan.
Minyaknya jangan dibuang, boleh digunakan untuk membuat sambal blackpepper.
b) BAWANG MERAH BESAR, BAWANG PUTIH dan HALIA perlu ditumbuk sehingga hancur.
Panaskan minyak goreng KETAM tadi, dan tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
c) Masukkan LADA BLENDER sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan SOS BLACKPEPPER, GARAM dan GULA.
Sekiranya nampak pekat, boleh tambahkan AIR.
d) Akhir sekali, masukkan KETAM yang telah digoreng dan gaulkan dengan SAMBAL BLACKPEPPER sehingga sebati. Baru tutup api dapur..hehe..
2. KUPANG SAYUR BLACKPEPPER
1/2 kilo KUPANG
1 biji BROKOLI - yang telah dipotong kecil
1 biji LOBAK MERAH - yang telah dipotong kecil
1/3 biji BAWANG MERAH BESAR
3 biji BAWANG PUTIH
2 senduk besar BLACK PEPPER
1/3 sudu besar GARAM
1 sudu besar GULA
1/2 cawan AIR
a) Rebuskan KUPANG dulu. Apabila semua kulit terbuka, bermakna KUPANG dah masak. Angkat dan toskan.
b) Kemudian BROKALI dan LOBAK MERAH dicelup dengan air panas sehingga separa masak.Angkat dan toskan.
c) BAWANG MERAH BESAR dan BAWANG PUTIH perlu ditumbuk sehingga hancur.
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan tersebut sehingga naik bau.
d) Kemudian masukkan BLACKPEPPER, GARAM dan GULA. Sekiranya nampak pekat, boleh tambahkan AIR.
e) Akhir sekali, masukkan KUPANG, BROKOLI dan LOBAK MERAH dan gaulkan dengan SOS BLACKPEPPER sehingga sebati dulu, baru tutup api dapur.
3. UDANG BUTTER CHEESE
1/2 kilo UDANG
1/3 BUTTERCUP
2 keping CHESDALE
1/3 biji BAWANG MERAH BESAR - potong dadu
2 biji BAWANG PUTIH - potong dadu
6 helai DAUN KARI
1/2 tin SUSU CAIR
a) Gaulkan UDANG dengan sedikit garam dan kunyit. UDANG perlu digoreng sehingga garing.
Apabila kelihatan masak, warna kulitnya bertukar menjadi warna merah dan isinya nampak kenyal.
Angkat dan toskan.
b) Masukkan BUTTERCUP, tumiskan BAWANG MERAH BESAR dan BAWANG PUTIH sehingga naik bau. Masukkan DAUN KARI.
c) Kemudian masukkan SUSU CAIR dan CHESDALE. Sekiranya nampak pekat, boleh tambahkan AIR.Tutup api dapur.
d) Gaulkan UDANG dan BUTTER CHEESE sekiranya terus untuk dihidangkan dan makan.
Sekiranya belum lagi dihidangkan, jangan campur dengan UDANG.
Note:
Saya suka masak..
Menu pertama saya..
TOMYAM..hehe..
Saya suka kalau saya masak, orang makan banyak..
Seronok juga tengok husband,mak ayah, abg akak, anak-anak buah makan berebut-rebut...
Apa yang penting..
Cara menghidang macam ini dapat merapatkan lagi hubungan siratulrahim antara satu sama..
Wasalam...
No comments:
Post a Comment