Monday, 13 March 2017

RUMAH KAMI (TH) - ROD KAYU LANGSIR & LANGSIR EYELET

Bismillahirrahmannirrahim.
Assalamualaikum w.r.t kawan-kawan semua..

Perkara paling penting apabila masuk rumah baru, LANGSIR...yup, langsir kawan-kawan..tak bohong..
Kalau tak letak langsir, orang luar boleh nampak..Kalau letak langsir, baru nampak privasi sikit..
Kalau orang nak bagi barang, kita ambil lah, itukan namanya rezeki..Rezeki jangan ditolak, duit boleh digunakan ke arah lain..

Saya survey kawan-kawan buat langsir kat kedai termasuk ukuran sekali, lebih kurang RM 1k kena ada dalam poket..Boleh tahan juga, ingatnya langsir murah..Terfikir juga nak beli langsir kat IKEA, macam cantik dan simple..Kalau ada banyak duit, tunjuk jari, mana yang tersuka dan bayar kat casher sahaja..Haha..

Nak dijadikan cerita, mak saya bagi kain langsir yang masih belum berjahit lagi dan juga langsir yang mak saya tak nak pakai, kesian agaknya tengok anaknya nak pindah tak ada langsir..Bersyukurlah apa yang mak bagi, boleh buat basahan, walaupun color langsir tak berapa berminat sangat..Bak kata mak, orang lama suka color 'old-school' macam ini..

Boleh dikatakan MISI : D.I.Y LANGSIR telah bermula...Langsir yang belum berjahit lagi, saya dan husband lebih terpikat nak buat 'LANGSIR EYELET'...Si husband punya lah excited, survey kat you tube, tengok macam mana nak buat langsir ini..Nampak buat langsir ini, kena pasang ROD KAYU LANGSIR pulak..

Sebelum nak membeli rod kayu langsir atau kain langsir, perlu membuat ukuran di setiap tingkap atau pintu bilik atau tempat-tempat kita rasa sesuai untuk letakkan kain langsir..Jadikan ukuran adalah penting tau..Converter unit pun penting jugak..
CONVERTER UNIT
1 meter = 3.28084 kaki @ 39.3701 inch @ 100 cm
1 kaki = 12 inch
1 inch = 2.54 cm
Terpulang pada kawan-kawan nak gunakan unit : mm @ cm @ kaki @ inci..
Saya lebih suka gunakan dalam inci..

UKURAN PENTING:-
A
LEBAR TINGKAP
B1@B2
DARI TEPI TINGKAP, TAMBAH 2 - 3 INCI (LEBIH BAIK)
C
DARI ATAS TINGKAP, TAMBAH 5 - 8 INCI (LEBIH BAIK)
D
TINGGI TINGKAP
E 
DARI BAWAH TINGKAP KE LANTAI RUMAH

ROD KAYU LANGSIR
Rod kayu langsir, boleh dibeli by set (Rod kayu+Holder+Ring) atau berasingan..Saya lebih suka beli by set, tak pening kepala. Kalau rod kayu terlebih panjang, potong sahaja..Contohnya, ukuran lebar pintu (3 kaki, jadinya husband pun beli rod kayu langsir 4 kaki..

PEMASANGAN ROD KAYU LANGSIR
1) Tandakan titik pertemuan antara bahagian tepi tingkap (B1@B2) - 2 INCI dan bahagian atas tingkap (C) - 8 INCI .Titik pertemuan tersebut, drill dan pasangkan holder rod kayu seperti di bawah. Lakukan di sebelah kanan dan kiri (bahagian tepi tingkap).
2) Saya buat anggaran panjang rod kayu (B1 + A + B2 + 4 inci) Selebihnya husband potong guna grinder, kalau guna gergaji lambat pula..Kenapa perlu ada 4 inci?? Sebenarnya sahaja saya buat lebihkan untuk nampak cantik dan memang rod kayu terlebih, terpulang pada kawan-kawan..Hehe..

D.I.Y LANGSIR EYELET
Mak saya lebih suka beli kain langsir bidang 60", kalau kain langsir yang jarang untuk "DAY CURTAIN" lebih suka bidang 110"..Langsir yang mak bagi kat saya, langsir bidang 60"..bidang 60 sama sahaja dengan 60 inci..Biasanya, 1 tingkap@pintu = 1 helai bidang 60", 2 tingkap = 2 helai bidang 60", 3 tingkap = 3 helai bidang 60" dan seterusnya..Panjang kain langsir merujuk dari rod kayu ke lantai rumah (C+D+E).

PENGUKURAN PANJANG KAIN LANGSIR
Lipatan atas bergantung pada lebar kain keras langsir. Kain keras saya 7 inci, anggaran lipatan atas saya, lebih kurang 8 inci..Anggaran lipatan bawah pula, lebih kurang 9 inci..Saya sahaja lebihkan bahagian lipatan bawah, sebabkan kain langsir mak saya bagi terlalu ringan..Panjang pintu bilik saya, lebih kurang 103 inci..
Jumlah kain langsir yang perlu dipotong untuk pintu bilik saya ialah 
= LIPATAN ATAS + PANJANG KAIN LANGSIR (C+D+E) + LIPATAN BAWAH
= 8 inci + 103 inci + 9 inci
= 120 inci
Ini baru pintu bilik sahaja, tingkap bilik dan tingkap ruang tamu saya gunakan cara yang sama..

LUBANG RING - KAIN LANGSIR EYELET
Saya tak ada alat untuk menebuk lubang kain langsir eyelet, jadinya saya menggunakan gunting sahaja..Template - kain langsir eyelet perlu dibuat dan memudahkan kerja saya..
Apa itu template??
Template - kain langsir eyelet sebagai guideline untuk mengelakkan tertebuk lubang tak sama tinggi atau tak sama besar..

Membuat template - kain langsir eyelet
Alatan@Barang yang diperlukan
1, Kain keras langsir
Saya beli lebar kain keras langsir (B) ialah 7 inci, tak terlalu tebal dan senang nak potong menggunakan gunting.
2. Ring Eyelet
Ada pelbagai bentuk, color, dan juga berbeza dari segi harga.
Saya beli mengikut kemampuan, harganya ialah 1 unit = RM1.50
3. Pen Marker
4. Gunting
5. Binding Clip
Cara-cara membuatnya
1. Potong kain keras langsir  mengikut lebar kain langsir samaada 60" atau 110".
Kalau menggunakan kain langsir bidang 60", potong kain keras langsir 60 inci..
Kalau menggunakan kain langsir bidang 110", potong kain keras langsir 110 inci..
Contoh kain langsir saya ialah bidang 60", saya potong panjang kain keras langsir (A) ialah 60 inci.
2. Kemudian, lipatkan kepada 2 bahagian. Lipatan tadi, lipatkan lagi kepada 2 bahagian. Lipatan tadi juga, lipatkan lagi kepada 2 bahagian..Letakkan binding clip supaya lipatan tersebut tidak bergerak..
Biasanya, kain langsir bidang 60" mempunyai ring eyelet sebanyak 8 units.
3. Letakkan ring eyelet di atas lipatan kain keras langsir. Pastikan jarak antara OD ring eyelet dan bahagian atas kain keras langsir (C) ialah 1 1/2 inci.
4. Kemudian, tandakan lubang ID ring eyelet menggunakan pen marker..Jangan potong lubang menggunakan size ID ring eyelet sebabnya tak boleh nak tutup cover ring eyelet..Jadiknya sebelum potong lubang eyelet, pastikan jarak antara ID ring eyelet dan garisan potong lubang, lebih kurang 5mm..
Template - kain langsir eyelet akan kelihatan seperti di bawah ini..

Nota saya :
Saya bukan pakar menjahit atau mengukur, minta maaf kalau tersalah sebut istilah peralatan menjahit..Sekadar untuk simpan saya untuk masa akan datang, sekiranya saya terlupa ukurannya..Kadang-kadang sesuatu yang D.I.Y (Do It Yourself) seronok juga, mencuba sesuatu yang baru..Next time, kalau ada D.I.Y langsir eyelet, saya akan sertakan gambar sebagai rujukan..


1 comment:

  1. tumpang tanya..dekat mana nak beli rod kayu tu ye?

    ReplyDelete