Saturday, 1 October 2016

RUMAH KAMI (TH) : KIPAS SILING atau CEILING FAN

Assalamualaikum..
Selamat Sejahtera..

Alhamdulilah, saya sangat bersyukur, husband saya pandai wiring..Sebelum kami membeli barang-barnag wiring, kami juga listkan berapa banyak kipas yang kami perlukan..Hasilkan perbincangan laki bini, kami membuat keputusan nak beli kipas siling sahaja..Jumlah kipas siling - 5 units..Ruang tamu and ruang makan - 2 units..Ada 3 bilik, setiap bilik ada 1 unit..

Husband saya lebih berminat pada brand Panasonic (Bayu) dan brand (KDK) untuk kipas siling..Berdasarkan pemerhatiannya, ada juga bentuk kipas sama tapi brand lain, harganya juga lebih murah, kipas moto ada warranty 5 tahun..Walaupun ada setengah kedai  bagitau, brand KDK dibuat di China, husband saya tetap percaya pada brand KDK..Kenapa KDK pilihan dihati, sebabnya kipas mak mentua masih lagi elok kat kampung..Kipas kat rumah mak saya, brand lain tapi cantik lah kipasnya, tak rasanya sangat, walaupun high speed..Terpaksa tambah lagi kipas berdiri..Jadiknya saya akur pilihan my husband..KDK pilihan hatinya..Mungkin dia lebih tahu, sebab ini adalah bidang dia.

Saya mula survey kat website KDK, sebab nak tahu jenis-jenis ceiling fan..Terdapat 2 jenis kipas siling, regulator type dan remote control type..Kipas cantik lah..Remote control type juga, ada yang 3 bilah, 4 bilah, 5 bilah..Ada juga 3 speed, 5 speed..Ada juga jenis yang ada lampu...Setiap jenis kipas siling, ada baiknya dan juga ada buruknya..Peningkan nak pilih kipas siling ini.

Pilihan husband saya, mahu 5 bilah dan 5 speed..
Pilhan saya, tak kisah lah asalkan bukan color putih..

Untuk ruang tamu dan ruang makan, kami memilih remote control type...
Brand : KDK
Type : V Touch, K15Y2-CO (150cm/60")
Harga : RM584.00

Untuk bilik tidur pula, kami memilih regulator type..
Brand : KDK
Type : Regulator, K15V0-PBR (150cm/60")
Harga : RM180.00

Ruang tamu dan ruang makan, RM584.00 X 2 = RM1,168
Bilik tidur, RM180.00 X 3 = RM540
Total : RM1,708.00
Woww....mudahan murah rezeki kami...hehe...

Harga kipas siling saya tengok kat website KDK..Saya belum survey kat kedai2 elektrik lagi..Mungkin lebih murah ataupun lebih mahal..Bila dah jumpa apa yang diinginkan, yang penting, kami kena berusaha simpan duit nak beli kipas..Nanti kami updated kat kedai mana beli..Target nak pasang kipas siling dan lampu downlight , bulan November ini..

Bak kata husband, buat masa ini simpan hasrat nak pakai aircond...Nanti nak beli kipas mahal...hehe..

Next...Mesin basuh idaman saya pula..

No comments:

Post a Comment