Friday 16 January 2015

Fenomena Congo Bars (PART 3) *coklat+butterscoth

assalammualaikum semua....

tak habis lagi fenomena congo bars..
asyik congo bars saja kan...
sebab suami saya suka makan..
mak ayah pun suka makan..
hehe..

ingat tak saya pernah buat congo bars coklat..
tips dari kawan kilang suruh guna coklat masakan..
tapi saya nak sedap, sebab tu guna coklat ganache..

kali ini saya nak cuba coklat+butterscoth..
basic bahan dan cara membuatnya sama, cuma tambah butterscoth saja..
butterscoth saya beli yang dah siap kat kedai bakewell..

bahannya:

150 gm             butter (guna Anchor)
250 gm             gula perang 
3 biji                 telur grade A
1 camca teh      esen vanilla
315 gm             tepung naik sendiri
6 sudu besar     coklat ganache
3 sudu besar     butterscoth
choc chip Hershey  * ikut citarasa sendiri
kepingan almond *ikut citarasa sendiri
hiasan *choc chip, kepingan almond, coklat ganache, butterscoth

cara membuatnya

butter + gula perang + coklat ganache + butterscoth pukul sehingga larut gulanya.
kemudian, masukkan telur + esen vanilla dan pukul lagi sehingga kembang
masukkan tepung naik sendiri..
kemudian kacau sekali dengan choc chip dan kepingan almond..
letak atas loyang, siap untuk dibakar..
suhu 170 degree, dalam 30 minit.
guna api atas dan bawah.

apa yang beza untuk kali ini..
saya kurangkan gula perang, sebab tambah butterscoth..
tambah lagi coklat ganache..
coklat ganache dan butterscoth terpulang nak letak berapa sudu besar..
suami saya cakap rasa lebih sedap..

#luthfi_taufik pun cakap sedap!!

Congo bars versi coklat+butterscoth!!



jom cuba kawan-kawan...



No comments:

Post a Comment