tak habis lagi fenomena congo bars..
asyik congo bars saja kan...
sebab suami saya suka makan..
mak ayah pun suka makan..
hehe..
ingat tak saya pernah buat congo bars coklat..
tips dari kawan kilang suruh guna coklat masakan..
tapi saya nak sedap, sebab tu guna coklat ganache..
kali ini saya nak cuba coklat+butterscoth..
basic bahan dan cara membuatnya sama, cuma tambah butterscoth saja..
butterscoth saya beli yang dah siap kat kedai bakewell..
bahannya:
150 gm butter (guna Anchor)
250 gm gula perang
3 biji telur grade A
1 camca teh esen vanilla
315 gm tepung naik sendiri
6 sudu besar coklat ganache
3 sudu besar butterscoth
6 sudu besar coklat ganache
3 sudu besar butterscoth
choc chip Hershey * ikut citarasa sendiri
kepingan almond *ikut citarasa sendiri
hiasan *choc chip, kepingan almond, coklat ganache, butterscoth
cara membuatnya
cara membuatnya
kemudian, masukkan telur + esen vanilla dan pukul lagi sehingga kembang
masukkan tepung naik sendiri..
kemudian kacau sekali dengan choc chip dan kepingan almond..
letak atas loyang, siap untuk dibakar..
suhu 170 degree, dalam 30 minit.
guna api atas dan bawah.
apa yang beza untuk kali ini..
saya kurangkan gula perang, sebab tambah butterscoth..
tambah lagi coklat ganache..
coklat ganache dan butterscoth terpulang nak letak berapa sudu besar..
suami saya cakap rasa lebih sedap..
jom cuba kawan-kawan...
apa yang beza untuk kali ini..
saya kurangkan gula perang, sebab tambah butterscoth..
tambah lagi coklat ganache..
coklat ganache dan butterscoth terpulang nak letak berapa sudu besar..
suami saya cakap rasa lebih sedap..
#luthfi_taufik pun cakap sedap!! |
Congo bars versi coklat+butterscoth!! |
No comments:
Post a Comment