Tuesday, 6 January 2015

Fenomena Congo Bars (PART 1)

congo bars oh congo bars!!
orang asyik bercerita tentang congo bars ini..
kat FB, kat instragram, kat kilang pun orang cakap tentang congo bars..
apa lagi google lor..
jumpa kat page ini..
buat saya makin excited nak buat..
nampak macam sedap..macam senang resepinya..
balik keje, pergi kedai bakewell, terus beli bahan..

bahannya:

150 gm             butter (guna Anchor)
280 gm             gula perang
3 biji                 telur grade A
1 camca teh      esen vanilla
315 gm             tepung naik sendiri
choc chip Hershey  * ikut citarasa sendiri
almond *ikut citarasa sendiri



cara membuatnya

butter + gula perang pukul dengan senduk kayu sampai larut gulanya.
pastu, masukkan telur + esen vanilla dan pukul lagi.
masukkan tepung naik sendiri..
kemudian kacau sekali dengan choc chip dan almond..
letak atas loyang, siap untuk dibakar..
suhu 170 degree, dalam 30 minit.
guna api atas dan bawah..




jeng..jeng..jeng..


dah siap..
kejap kan..

buat dengan #luthfi_taufik macam-macam la jadiknya..
1. timbang rosak..buat mainan dia..kena beli baru la jawabnya..next, beli timbang digital..huhu.
2. sebab rosak aku agak2 la letak, ikut kiraan math dan logik..hehe..
3. ingat dah relax, bila dah bakar..tunggu 30 minit..lain pulak jadiknya...
tiba-tiba bau hangus..suhu 190 degree!!adoi..lupa nak setting suhu, api atas je lak...
4. yang penting my husband cakap sedap sangat...
ibu ayah lak cakap manis tak sesuai untuk orang kencing manis..
ok..next time kurangkan gula..hehe


selamat mencuba kawan-kawan..




No comments:

Post a Comment