Tuesday, 2 December 2014

Homemade kuah rojak petis (Versi 1)

Assalamualaikum semua!!

Pernah dengar tak rojak petis ke?rojak buah ke?
Saya pengemar utama kuahnya.. Boleh dikatakan terlalu addicted..
Kalau makan, mesti sampai menjilat jari, kadang-kadang menjilat plastik..
Biasanya, benda yang saya suka makan, kalau terjumpa resepi kat mana-mana..
Facebook ke, instagram ke, majalah keluarga ke,blog ke, encik google ke..
Saya akan salin, try and error, olah resepi ikut tekak saya..
Hehe..

Hari ini, saya ingin kongsikan resepi homemade kuah rojak petis (Versi 1)..
Versi 1 caranya mudah, cepat dan senang.. Versi moden la..

Bahan-bahannya

Bahan A
Cili padi @ cili kering (saya suka pakai cili padi)

Bahan B
Kacang tanah

Bahan C
1/2 cawan   sos cili
1/2 cawan   sos tomato
1/2 cawan   kicap manis
1/2 cawan   gula @ madu (Kalau tak suka manis, kurangkan sikit)
1 cawan      gula merah @ gula melaka
1/2 cawan   air (Kalau nak pekat, kurangkan air. Kalau nak cair, tambahkan air saja)
3 camca teh   petis

Bahan-bahan yang saya gunakan seperti gambar dan senarai di atas ini.

Cara-caranya
1. Bahan A digoreng dulu, pastu tumbuk sehingga lumat..
2. Bahan B digoreng dengan sedikit minyak hingga garing. Dibuang kulit, pastu ditumbuk atau blender sehingga sedikit hancur.
3. Bahan C dan A masuk semua sekali dalam periuk, kemudian masak sehingga mendidih. Setelah mendidih, masukkan Bahan B


Hasil bancuhan bahan A + C 

Itu saja.. Nampak macam senangkan, cuba lah kat rumah.. Hehe.
Simpan dalam peti ais, tak basi..

Boleh dimakan dengan apa-apa saja..

Nanti saya kongsikan versi yang lain pulak..
Selamat mencuba kawan-kawan...


1 comment: