Assalammualaikum dan hye semua..
Pernah tak masak lemak pecal @ cekur??
Lauk jawa tau!!
Favourite ayah saya..
Cekur susah nak dapat kat pasaraya...
Jadinya, ayah saya tanam cekur ini...
Biasanya ikan keli...
Disebabkan favourite ayah ini................
Mak geli dengan ikan keli...
Kami biasanya guna ikan pari bakar...
Bosan asyik makan ikan sahaja...
Cuba ayam pulak!
Hehe....
Ikan keli ke..Ikan pari ke...Ayam ke...
Bakar ke goreng pun boleh...
Ikut citarasa masing-masing...
RESEPI AYAM MASAK LEMAK PECAL @ CEKUR
BAHAN A
1/2 ekor Ayam (Dipotong 6/8, ikut citarasa masing-masing)
1/2 inci Halia
1/3 sudu besar Garam
3 batang Serai (Ketuk dengan lesung batu)
1/4 sudu besar Kunyit serbuk
BAHAN B
5 biji Bawang merah
2 biji Bawang putih
1 inci Belacan bakar
3 inci Cekur, Daun cekur di potong halus.
7 biji Cili padi
3 cawan Santan pekat
1/2 sudu besar Garam
1 sudu besar Gula
CARA-CARANYA
1. Semua bahan A digaul sehingga sebati, dan diperap dalam masa1 jam.
Kemudian ayam yang telah diperap, dibakar pada api yang kecil.
Untuk memastikan isi ayam masak dan boleh dimakan.
2. Bawang merah, bawang merah, belacan bakar, cekur dan cili padi,
ditumbuk dengan lesung batu sehingga lumat.
Memang pedih mata. Kalau nak senang, blender sahaja..
3.Masukkan santan di dalam periuk.
Masukkan juga bahan yang telah ditumbuk sehingga lumat..
Garam serta gula sekali..
Jangan lupa masukkan daun cekur sekali..
Boleh buat sayurnya...
4. Kacau perlahan-lahan santan tersebut pada api yang kecil.
Jangan sampai pecah santan..
Setelah mendidih, masukkan ayam yang telah dibakar.
5. Apabila ayam dan santan sudah mesra...
Jangan lupa tutup api..
Hehe...
Ok..
Sudah siap..
Senang kann....
# Note :
Mak saya pesan kalau masak santan.
Pastikan kacau perlahan-lahan pada api yang kecil dulu..
Untuk mengelakkan pecah santan....
Hehe..
NORHAEN
Sedap sangat. Lagi lagi time panas panas.
ReplyDeleteTerima kasih resepi. Harini nak masak menu ni.....
ReplyDeleteSaya share ye resepi ni. Love masak lemak cekur....
ReplyDeletePenah bt ayam msak cekur tp sy grg ayamnya...arini nk msak cekur lg tp tgh mikir nk bako kt mna ayamnya tu...adehhh...
ReplyDeleteHari ni saya follow resepinya..terima kasih
ReplyDelete